Paremmat yöunet

Hyvä paha stressi

Muutama sana stressistä. Stressi on siis luonnollinen kehon reaktio elämänkokemuksiin. Stressi voi olla niin psyykkistä kuin fyysistä. Stressiä voi aiheuttaa mikä tahansa arkipäivän tehtävä tai asia, niin työssä kuin kotona. Usein kuitenkin luullaan, että vain kiire ja murehtiminen stressaa, mutta myös myönteinen tapahtuma tai elämänmuutos saattaa vaikuttaa stressaavasti. Mikään ärsyke ei sinänsä itsessään stressaa, vaan reaktio riippuu paljon yksilön sietokyvystä tai asenteista.

Lyhyen aikavälin tilanteissa stressi voi olla hyödyllistä terveydelle.  Se voi auttaa selviytymään mahdollisesti vaikeasta tai vaarallisesta tilanteesta.  Pitkäaikainen stressi taas kuluttaa kehon voimavaroja ja saattaa johtaa koko kehon epätasapainotilaan. Unettomuus on yksi näkyvin oire stressissä.

Muita stressin oireita:

Psyykkisen stressin oireet ovat esimerkiksi: jännittyneisyys, ärtymys, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja unen häiriöt. Vakavammillaan se saattaa aiheuttaa jopa masennusta ja työuupumusta.

Fyysinen stressin oireet ovat esimerkiksi: unettomuus, erilaiset kiputilat, verenpainen nousu, painonnousu, hidastunut ruoansulatus.  

Laadulta hyväkään (ravintotiheä) ruoka ei sula eikä imeydy, jos elämääsi hallitsee stressi. Stressi tekee sen, että ruoansulatuksesi hidastuu eikä vatsahappoja erity tarpeeksi. Luultavasti stressaantuneena aterian valinnat ovat epäterveellisempiä ja luultavammin et pureskele ruokaasi tarpeeksi. Nämä kaikki haastavat ruoansulatusta kerrakseen. 

On siis hyvä tunnistaa itsessä stressin oireet ja ymmärtää milloin pitäisi antaa itselle aikaa palautua. Stressinhallinta on välttämätöntä jokaisen hyvinvoinnille ja terveydelle.

Tehokasta stressihallinta voisi olla mm. jokin uusi ja mielenkiintoinen tehtävä.  Sellaista jossa keskityt hyvin tekemiseen. Liian tutun asian tekeminen antaa tilaa taas pyörittää ajatuksia tai murehtia. Usein meille ehdotetaan meditaatiota tai metsään menemistä. Mielestäni tämä ei välttämättä toimi kaikille.  Olen itse kokenut tämän käytännössä, kun osallistuin taannoin uuteen ja mielenkiintoiselle kurssille, huomasin olevani vain siinä hetkessä, läsnä. Tällainen läsnäolo ei aina onnistu lenkillä ollessani. Autan itseäni ottamalla esim. luontokuvia, näin pääsen taas tilaan, jota tavoittelen, eli olemalla hetkessä. Tämä onkin ollut vaikea juuri silloin kun elämässäni ollut stressiä hieman liikaa. 

Yhteenvetona- meidän ei tarvitsee siis välttää stressiä vaan mieluiten opittaisiin tunnistamaan stressioireet ja antamaan keholle mahdollisuus toipua stressireaktiosta ajoissa.

Vastaa