Paremmat yöunet

Heräsin tänään painajaiseen. Näen yleensäkin harvoin uniani tai muistan ylipäätään niitä huonosti. En pidä tälläisestä heräämisestä uuteen päivään. Ei varmaan kuka muukaan. Ihan kuin olisi oikeasti tapahtunut jotain kamala vaikka tiedän että se oli vain unta. 


Unen merkitys selvisi minulle kyllä mutta tiedostan myös miksi nukuin levottomasti.

Olen vasta viimeisten vuosien myötä ymmärtänyt miten todellakin arkisilla valinnoilla voi itse vaikuttaa uneen laatuun. Tiedän esim. miten jotkut ruoka-aineet ja mihin aikaan nautittuna vaikuttavat tulevaan yöuneen. Selvästikin syöminen täytyy lopettaa todellakin viimeistään 2h ennen nukkumaan menoa. Hitaammin sulavat ruoat vieläkin aikaisemmin. Sen olen itse kokenut olevan aika ratkaisevaksi tekijäksi omalla kohdallani. Ja näin koin sen nyt uudelleen. 

Unen laatuun vaikuttavat myös päivän mittaan tehdyt muut valinnat. Esimerkiksi se että oleiletko päivänvalossa ( väh.15 min) vai enemmän sisätiloissa vaikuttaa melatoniini-hormonin tuotantoon. Valo säätelee meidän sisäistä kelloamme. Valo siis pysäyttää unihormonin tuotannon ja aktivoi stressihormoni kortisolin tuotantoa. Tästä syystä pysytään hereillä ja selvitään päivän askareista. 


Tässä muutama vinkki jotka voivat parantaa unesi laatua:
– Pimeenä makuuhuone
– Siirrä kännykkä pois makuuhuoneesta
– Juo kahvit ennen iltapäivää klo 15
– Pidä verensokeri tasaisena( tarkista syötkö tarpeeksi rasvaa ja proteiinia), – Juo päivän aikana tarpeeksi vettä
– Tuuleta ja laske makuuhuoneen lämpötila(alle 20 astetta)
– Liikunnan välttäminen 2h ennen nukkumaan menoa
– Lopeta tuntia ennen TV, tietokoneen ja kännykän käyttö
– Juo yrttiteetä jossa esim. kamomilla, sitruunamelissa, valeriaana, humala.

Miten Sinä nukut? Näetkö unia? Jos et nuku joskus hyvin, niin tiedätkö sille syyn mikä sinut herättää?

Vastaa